Felaktig folkbokföring – vad kan föreningen och medlemmarna göra?

Här finns lite tips som du kan använda för att försvåra för utomstående att bosätta sig i din bostad

Klicka på den blå länken ovan!

Felaktig folkbokföring – vad kan föreningen och medlemmarna göra?

Enligt folkbokföringslagen krävs att man är bosatt på adressen som man är folkbokförd på.

Som ett led i kriminell verksamhet förekommer felaktig folkbokföring.

Det finns i dagsläget ingen möjlighet för privatpersoner att hindra obehöriga från att felaktigt folkbokföra sig på ens egen adress, och inte heller ta bort personen från adressen, eftersom det enbart är Skatteverket som kan ta beslut i ärendet – men det finns åtgärder som bostadsrättsföreningen och medlemmarna kan vidta.

I Skatteverkets e-tjänst ”Visa folkbokförda på samma adress” kan du med användande av Bank-ID se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela Skatteverket om något är fel.

Om någon upptäcker att någon är felaktigt folkbokförd på en annan adress än sin egen kan en anmälan göras till Skatteverket via tjänsten Meddela felaktig folkbokföring på annan adress.

Vad kan hända om någon folkbokför sig på någon annans adress? Jo personson som är bosatt på fel adress kan be en låssmed öppna dörren när du är bortrest. Personen kan då gå in och i lugn och ro ta vad personen vill ha. Och du som äger lägenheten får ingen ersättning från försäkringsbolaget eftersom det inte skett ett inbrott.

Som privatperson är det möjligt att Spärra obehörig adressändring via Skatteverkets hemsida. Det innebär att man anmäler att flyttanmälan och anmälan av särskild postadress endast ska kunna göras via Skatteverkets e-tjänst som kräver e-legitimation. Om en anmälan ändå kommer på pappersblankett gör då Skatteverket en särskild kontroll av anmälan.

Som privatperson är det också möjligt att via adressändringstjänsten Adresslåset spärra sin postadress så att ingen annan än man själv kan adressändra, eftersända eller lagra post. Du får ett meddelande via sms och e-post om någon försöker ändra dina uppgifter. Du får också ett meddelande om någon skriver sig på din adress hos Skatteverket.

Hitta.se har även nyligen lanserat Adresslarm, en ny tjänst som via sms meddelar om någon skriver sig på samma adress som användaren.