Balkongprojektet - lägesbeskrivning

Här beskrivs balkongprojektet kortfattat

Föreningsstämman beslöt år 2021 enhälligt att uppdra åt styrelsen att undersöka om det var möjligt att ge alla lägenheter inglasade balkonger på husets fasad i väster. Då deltagandet på denna stämma år 2021 var lågt tog styrelsen fram information tillsammans med en enkätundersökning. Enkätundersökningen visade att en stor majoritet av medlemmarna var intresserade av större och inglasad balkong och att styrelsen skulle gå vidare med sin utredning.

Styrelsen tog in flera anbud och valde RK Teknik Balkongbyggarna AB. Styrelsen föreslog att befintliga balkonger skulle byggas ut och bli på drygt 9 kvm (om de som saknar balkong önskade balkong skulle de bli 6,4 kvm). Styrelsen sökte och beviljades bygglov av Lunds kommun.

Styrelsen delade i september 2022 ut utförlig information till alla medlemmar. Styrelsens förslag var en "upplåtelsemetod" som innebar att alla balkonger byggdes, men bara de som ville och kunde betala för balkongen fick tillgång till den. Visningsbalkong fanns i trädgården den 5-6 oktober och en extra föreningsstämma ägde rum den 6 oktober 2022. Föreningens goda ekonomi kunde finansiera de balkonger som inte betalades.

Föreningsstämman 2022 skulle diskutera och besluta om balkongprojektet. Så skedde inte utan dagordningen ändrades och som första punkt på dagordning blev att återremittera balkongförslaget till styrelsen för ny utredning dvs. utan diskussion om det framlagda förslaget.

Styrelsen bedömde beslutet att i första hand det indexreglerade entreprenadavtalet, det höga priset på balkongerna, stigande inflation och energipriser bidrog till en oro för föreningens och den egna ekonomin. Men upplåtelsemetoden – att de som inte betalade inte fick tillgång till sin balkong – uppfattade många som negativt.

Styrelsen tog därför in en ny offert till fast pris och preciserade de ekonomiska villkoren. Styrelsen föreslog en alternativ lösning "kapitaltillskottsmetoden". Alla skulle få tillgång till sin balkong och betala för den genom kapitaltillskott. Föreningen, som har stor överskottslikviditet, skulle stå för 40% av byggkostnaden. Priset för tillkommande balkongyta låg på ca 26 Tkr/kvm. De 36 lägenheter som idag har balkong skulle betala 103 938 kr i kapitaltillskott för en större inglasad balkong. 

De som önskade kunde få låna av föreningen till riksbankens referensränta +1,5%. Byggnationen bedömdes minska energiförbrukningen och framtida underhåll och öka värdet på medlemmarnas lägenhet. Förslaget och dess konsekvenser presenterades utförligt i en serie på åtta informationsblad och möjlighet fanns till dialogmöten med styrelsen för den som så önskade.

På föreningsstämman 2023 som skulle diskutera balkongprojektet föreslog Fredrik Molt i en motion att balkongprojektet skulle läggas ner. Stämman beslöt att lägga ner balkongprojektet utan att rösta om styrelsens nya eller tidigare förslag. Förslaget att föreningen skulle betala för större balkonger och medlemmarna om de så önskade själva betalade för sin inglasning blev således inte diskuterat.

Styrelsens arbete med balkongprojektet har därmed avslutats.

Avtalsmässigt i förhållande till kommun och anbudsgivare gäller följande: Arbetet med inglasade balkonger måste påbörjas senast 2024-08-12 annars måste ett nytt lov sökas. Arbetena måste var slutförda senast 2027-08-12. Anbudet till fast pris upphör vid utgången av år 2023. Det indexerade anbudet gäller så länge föreningen har bygglov. Priset enligt det indexerade avtalet ligger i november 2023 på samma nivå som anbudet till fast pris.

Styrelsen har beslutat att den som vill glasa in sin balkong genom att sätta ramfria glas på insidan av balkongräcket kan få göra det på villkor att kommunen beviljar bygglov. Medlem som glasar in sin balkong ska själv betala för alla kostnader och underhållet av sin inglasning.

 

Balkongbild och fasadbild